FM-Natt 2018 tävlingsdirektiv

 

SM yö logo

Tävlingsdirektiv

FM-nattorientering i Tuulos 22.9.2018.

På fredag den 21.9.2018 kvalet i H21 klassen, på lördag den 22.9.2018 finaler

 

Publicerat 20.9.2018

Tillägg:

21.9.2018

GPS-uppföljning: "I tävlingen används GPS-uppföljning i klasserna H21 (alla i A-finalen) och D21 nummer 91-122. GPS-uppföljning börjar i tävlingscentralen och på webben efter att de sista tävlarna har startat, ungefär kl. 23.00. Titta på www.gpsseuranta.net"

Karta: "Kartorna samlas in vid målgången fram till tävlingens sista start (på lördag cirka kl. 23.00)."

Starter: "Det finns klädtransport från startpunkterna till närheten av målet (se kartan över tävlingscentralen). Deltagagarna måste ha en egen påse. Deltagarna måste själv lägga sina påsar i kärran."

Transport till starten: "I klasserna D80 och H85 ordnas det transport till starten. Transporten avgår från tävlingscentralen och resan tar cirka 15 minuter. Från transporten är det 500 meters gång till startplatsen. Transport startar kl. 20:20. Fråga from Infopunkten om du behöver hjälp."

Mål: "Målets stängs på fredag kl. 24:00 och på natten mellan lördag och söndag kl. 1:30."

 

Regler och anvisningar

I tävlingen följs IOF:s och Finlands Orienteringsförbunds grenregler, specialdirektiven för FM-tävlingar 2018 samt arrangörernas direktiv. Varje deltagare tävlar på egen risk.

Funktionärer

Tävlingsledare

Pasi Lehtonen, 040 5636 943, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ansvarig banläggare

Mikko Lepistö, 040 5409 183, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kommunikationsansvarig

Jaakko Liukkala, 040 4566 701, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Resultat

Lasse Lepistö, 040 7411 221, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tävlingsvärd

Petri Rolig, 050 5774 245, Pekka Liukkala, 050 5619 528

Restaurang

Kirsi Lehtonen, 040 5124 377

Speakers

Arttu Koskinen, 0400 823 572


Första hjälpen

FRK Hauho, Minna Hiiri, 050 3479 504

 

Kontrollanter

Finlands Orienteringsförbunds kontrollant (teknisk expert)               

Ari Pekka Salonen, 040 5806 678, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Bankontrollant

Timo Salonen, 0400 848 948, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Tävlingsjury

Ordförande                         Mikko Mannonen, Turun Suunnistajat

Medlemmar                        Seppo Keltamäki, Joutsenon Kullervo

                                           Harri Lehtimäki, Hämeenlinnan Tarmo

 

Kval och finaler

Kvaltävling i H21 på fredag 21.9; finaler i alla klasser samt en B-final i H21 på lördag 22.9.

 

Vägvisning

Vägvisningen börjar från riksväg 12 vid Tuulos. Tävlingscentralen ligger i Tuulos skola. Adress: Suolijärventie 15, 14820 Tuulos. Skyltarna är på plats från fredag 21.9. kl. 17.00. Vi ber er observera att det finns en tillfällig hastighetsbegränsning 60km/h på riksväg 12 i närheten av tävlingscentralen.

 

Parkering

Bilarna får lämnas endast på parkeringsplatser som arrangörerna har markerat. Från Lahti hållet leds bilarna till åkrarna på norra sidan av riksväg 12. Från Tammerfors hållet leds bilarna  till södra sidan av riksväg 12, till en idrottsplan och åkermark bredvid. Från parkeringen på södra sidan av riksväg 12 leds tävlarna till tävlingscentralen via en underfart. Det är förbjudet att korsa riksväg 12. Parkeringsavgiften är 5 euro på lördag. Parkeringsavgiften betalas i info i tävlingscentralen. Husbilar och –vagnar följer allmän vägledning.

Ankomst med bussar bör anmälas på förhand per e-post: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Tävlingscentralen 

Tävlingscentralen ligger i Tuulos skola. På fredag sker omklädning och tvätt inomhus i skolans idrottssal.

På lördag använder damerna skolans idrottssal och herrarna Tuulos Pirtti som ligger 200m från tävlingscentralen. På Tuulos Pirtti finns det duscharna med varmt vatten utomhus. Omklädningen sker inomhus.

Toaletter finns både vid tävlingscentralen och i närheten av startpunkterna. Toaletterna vid tävlingscentralen ligger i olika ställen.

Det finns ett café inomhus och en korvkiosk utomhus i tävlingscentralen.

Lämna alltid orienteringsskor utomhus. Det är förbjudet att använda orienteringsskor inomhus.

Se karta över tävlingscentralen för mer information.

 

Info

Infopunkten ligger i idrottssalen, till höger om huvudingången.

 

Starttider

Startlistan på webben på onsdag de 19 september kl. 20:00 och är tillgänglig på anslagstavlan i tävlingscentralen. Startlistan utgörs enligt Finlands Orienteringsförbunds direktiv.

 

Emit

Alla klasser använder Emit-stämplingssystemet. Backup-lapparna till Emit kan hämtas vid startpunkten.

Kontrollera ditt Emit-nummer i startlistan. Om numret är fel, meddela det på förhand per e-post, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. EMIT-ändringarna till tävlingsinfo under tävlingsdagen.

Kontrollera också vid modellkontrollen att din Emit-bricka fungerar. Om den inte fungerar, får du en hyresbricka från infopunkten. Emit-numret granskas inte i starten, och deltagare som tävlar med fel Emit-nummer diskvalificeras.

För deltagare som inte har meddelat något Emit-nummer vid anmälningen har reserverats hyresbrickor. Brickan kan hämtas vid infopunkten. Hyran är 6 euro. Hyresbrickan måste returneras till infopunkten efter tävlingen. För en Emit-bricka som inte returnerats tas en ersättning på 100 euro.

 

Tävlingsnummer

Alla deltagare använder tävlingsnummer. Nummerlapparna kan hämtas vid tävlingscentralen.

Säkerhetsnålar erbjuds vid behov. Lapparna behöver inte returneras. 

De som tävlar i A-finalen för H21 får ett nytt tävlingsnummer på lördag. De nya lapparna hämtas på samma plats som på fredag. De som tävlar i B-finalen för H21 använder kvalets tävlingsnummer.

 

GPS-uppföljning

I tävlingen används GPS-uppföljning i klasserna H21 (alla i A-finalen) och D21 nummer 91-122. De orienterare som följs meddelas om på anslagstavlan och på tävlingens webbsida på lördag. Användningen av uppföljningsinstrumentet är obligatoriskt för de deltagare som har valts till uppföljning. GPS-uppföljningen börjar vid tävlingscentralen och på webben när de sista deltagarna har startat.

Deltagarna hämtar själv en GPS-väst vid info i tävlingscentralen. Västen kan bäras på eller under skjortan, dock inte under batterivästen. GPS-uppföljningsinstrument delas vid GPS-punkt vid startplatsen.

Uppföljningsinstrumentet ska returneras vid info i tävlingscentralen. För ett uppföljningsinstrument som inte returnerats tas en ersättning på 500 euro. GPS-uppföljning börjar i tävlingscentralen och på webben efter att de sista tävlarna har startat, ungefär kl. 23.00. Titta på www.gpsseuranta.net

 

Terrängbeskrivning

Terrängen är delvis en mycket snabblöpt momark. Det finns också detaljrik gropterräng och höjdskillnader vilket kan vara krävande. Tävlingsterrängen omringas och korsas av flera skogsvägar och det finns några stigar. Mer information ges i ett separat utlåtande av kontrollanten/banläggaren.

 

Karta

Skala 1:7500 för klasserna H/D 50–85, 1:10 000 för alla andra. Ekvidistans 5 m, tryckt i september 2018. Kartans storlek är A3 eller A3+ (32cm x 45cm). Kartan finns i plastfodral. Kartläggning: Jussi Silvennoinen.

Kartorna samlas in vid målgången fram till tävlingens sista start (på lördag cirka kl. 23.00).

Kartorna ska lämnas tillbaka enligt instruktionerna av våra speakers efter tävlingen.

 

Spridning

I klasserna H21 A-final och D21 används salmiak-spridning. Ojämna och jämna tal har egna kartor och kontrolldefinitioner.

De som har ett ojämnt tävlingsnummer tar en kontrolldefinition och en karta ”ojämn”.

De som har ett jämnt tävlingsnummer tar en kontrolldefinition och en karta ”jämn”.

Kom ihåg att följa den här anvisningen!

Observera att spridningen inte sker enligt startminuten eftersom det används 3-minuters mellanrum i starttiderna i glass H21 A-finaler. 

 

Kontrolldefinitioner

Kontrolldefinitionerna är tryckta på kartorna. Lösa kontrolldefinitioner finns i startfållan. Fastsättningsmaterial erbjuds inte.

 

Starter och starttröskel

Kvaltävlingen för H21 börjar på fredag 21.9 kl. 20.30. Avståndet mellan tävlingscentralen och startpunkten är ungefär 2,5 km.

Starterna för finalerna börjar på lördag 22.9. kl. 20.30. På lördag används två olika startpunkter (Start 1 H/D 15-45 och Start 2 H/D 50-85) som ligger nära varandra. Avståndet mellan tävlingscentralen och lördagens startpunkter är 2,6 km.

I tävlingen används ingen starttröskel.

Det finns klädtransport från startpunkterna till närheten av målet (se kartan över tävlingscentralen). Deltagagarna måste ha en egen påse. Deltagarna måste själv lägga sina påsar i kärran.

En gemensam snitsel (vit snitsel/vitt band) till alla startpunkter finns. Vägen är lättframkomlig. Var ute i god tid. Du kan ha en liten reservlampa med till startplatsen vid behov. Lampan kan lämnas i påsen med överdragskläderna.

Det finns vatten och toaletterna i närheten av startpunkten.

 

Transport till starten

I klasserna D80 och H85 ordnas det transport till starten. Transporten avgår från tävlingscentralen och resan tar cirka 15 minuter. Från transporten är det 500 meters gång till startplatsen. Transport startar kl. 20:20. Fråga from Infopunkten om du behöver hjälp.

 

Startfunktioner 

5 min: Tävlaren kallas till start

4 min: Emit-nollning

3 min: Kontrolldefinitioner

2 min: Modellkarta

1 min: Till kartorna

0 min: Start

 

De försenade anmäler sig vid skylten ”myöhästyneet”.

 

Banlängder, kontroller och starter

Se tävlingens webbsida.

 

Tävlingsskor 

Det är förbjudet att använda spikskor.

 

Kontroller och modellkontroll

Kontrollerna har Emit-stämpel och är markerade med kontrollskärm och reflex.

Modellkontroll finns i tävlingscentralen vid infopålen. Testa Emit-kortets funktion vid modellkontrollen. Det finns också en modellkontroll på vägen mot start, vars funktion är att bevisa hur kontrollen syns i den mörka terrängen.

Online-mellantidskontroller finns på alla banor.

 

Vätska

På lördag finns det en vätskepunkt i terrängen och den har utmärkts på kartan i klasserna H21A final och D21. Som dryck finns det vatten.

 

Förbjudna områden

På tävlingsområdet finns det gårdplaner och några förbjudna områden som har utmärkts på kartan och terrängen. Var noggrann med de förbjudna områden och respektera dem.

 

Första hjälpen 

Första hjälp erbjuds vid tävlingscentralen där FRK Hauho har jour. Förstahjälpspunkten ligger inne i skolan och har utmärkts på kartan över tävlingscentralen. Det finns även defibrillator i förstahjälpspunkten.

På lördag finns det en förstahjälpspunkt i terrängen. Vid startpunkterna finns också en förstahjälpsförpackning. Om en deltagare har skadat sig i terrängen och behöver hjälp, måste en medtävlare vid behov hjälpa honom eller henne samt informera den närmaste förstahjälpspunkten om den skadade.

 

Mål och avbrytning 

Från sista kontrollen finns snitsel till målet. Deltagarna stämplar på målstrecket (online), och därefter kontrolleras Emit-stämpling. De som har avbrutit ska stämpla på målstrecket och anmäla sig vid målet. Om någon skadar sig och avbryter tävlingen, ska detta meddelas till målet.

Klasserna D80 och H85 har ett eget mål 1,2km från tävlingscentralen. Tävlarna lämnar sitt Emit-bricka och kartan i målet och går sedan till tävlingscentralen. Tävlarna hämtar sitt Emit-bricka senare vid klagomuren i tävlingscentralen.

Målets stängs på fredag kl. 24:00 och på natten mellan lördag och söndag kl. 1:30.

 

Protester och klagomål 

Oklara fall i tävlingen behandlas vid klagomuren som ligger till höger efter målet, i skolans hall.

 

Resultat 

Resultat publiceras på resultattavlan allteftersom de blir färdiga. Tävlingens Online-resultat publiceras på webbsidan. Efter kvaltävlingarna och finalerna publiceras slutresultaten och mellantiderna på webben.

 

Prisutdelning

För de tre bästa resultat i FM-tävlingarna delas ut medaljer och Suomenmestarit minnespris. Plaketter delas ut för placering 4–10 i klassen H/D15–21 och för placering 4–6 i klasserna H/D35–70. Prisutdelningen sker i idrottssalen vid tävlingscentralen allteftersom resultaten blir färdiga. Vinnarna i klasserna H21B kan hämta sina priser vid infopunkten. Våra speakers informerar publiken om prisutdelningarna.

 

Hittegods

Fråga efter hittegods vid infopunkten eller efter tävlingen kontakta tävlingsledaren, 040 5636943, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Vi önskar alla trevlig tävlingsanda!