HAUHON SISU

Suunnistusjaosto

 

30.11 Ravitsemusillan muistiinpanot

Maarit Enne piti suunnistajille 30.11.2010 ravitsemusillan, jonne oli tervetulleita kaikki vanhemmat ja lapset. Jos ravitsemusilta unohtui tai tuli päällekkäisiä menoja, Susanna Heikkilä kokosi muistiinpanonsa tänne. 

Huom! Tiedot voivat olla vajaita! 

 

 

 

 

HAASTEENA NUOREN URHEILIJAN RAVITSEMUS

Pienestä pitäen:

-          alkulämmittely

-          loppulämmittely

-          mitä kannattaa syödä, mitä ei

 

Harjoittelun tavoitteet:

-          hapenottokyvyn lisäys

-          sydän- ja verenkiertoelimistön kehittäminen

-          lihasten nopeuden, kestävyyden, voiman lisäys vastaamaan lajin tarpeita

-          lajitekniikan hallitseminen

-          nopea palautuminen harjoitusten jälkeen

 

Fyysiseen suorituskykyyn vaikuttavat tekijät:

-          hengityskapasiteetti

  • - aivoissa rauta välttämätön serotoniinin ja dopamiinin muodostumiselle
  • - Rauta + c-vitamiini + kalsium + aminohapot edistävät nonhemiraudan imeytymistä
  • - happi + hikiliikunta polttaa rasvaa
  • - rauta kuljettaa happea soluille, hiilidioksidia keuhkoille
  • - rauta on veren hemoglobiinin rakennusaine

 

-          energiatuotanto

  • - ei rasvatonta!
  • - vähärasvainen ruokavalio aiheuttaa kuukautisongelmia ja iho-ongelmia
  • - hyvälaatuisen rasvan puute -> aivot tökkii
  • - kortisolia tarvitaan lisämunuaisen toimintaan (rasvan ja kortisonin laatu)
  • - lihassuoritus paranee venyttelyllä ja ravinnolla
  • - kalsium, magnesium, D-vitamiini, boori, mangaani

= luustossa tarvittavia aineita

 

-          sydämen ja verenkierron volyymi

-          hermo- ja lihastoiminnan tasapaino (toistot!)

-          hormonaaliset tekijät

-          psyykkiset tekijät = tahtotila

 

Urheilijan tavoitteet ja siihen vaikuttavat tekijät:

 

RAVITSEMUS JA LIHASHUOLTO

 

työ, harjoittelu, perhe, ystävät

 

harjoitusohjelma           toteutus          tavoite

 

 

RAVITSEMUKSEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄ

päivittäinen ruokavalio

ruoan valinta ja valmistus

ravitsemustilan

kilpailuun valmistautuminen

ravinto kilpailun aikana                                       RAVITSEMUS

ravinto kilpailun jälkeen

urheilijan yksilöllisyys

erityisolosuhteet

 

 

 

 

 

RUOKA

 

Tehtävät:

  1. energian tuotanto
  2. rakentaminen ja uudistaminen
  3. suojaaminen ja immuunipuolustus

-          energiatuotantoon osallistuvat:

hiilihydraatit, proteiinit, rasvat, entsyymit, vitamiinit, bioflavonoidit, mineraalit: kalium ja natrium, hivenaineet: kromi, rauta, sinkki, kupari, jodi, seleeni, mangaani, vesi ja happi

-          hunajassa entsyymejä (ei kuumaan!)

-          22 aminohappoa rakentavat ja uudistavat

-          kuumennus tuhoaa entsyymejä (saatava tuoreista ainesosista)

-          proteiini (liharuoasta), lihaa vaihtelevasti:

  1. kala
  2. siipikarja
  3. riista
  4. possu/nauta (jauhelihana!!)

Kokolihapihvin sulamisaika 4h!

 

HIILIHYDRAATIT

-          aspartaami (E951) myrkkyä!

-          solut polttavat hiilihydraatit energiaksi

-          sokerien yhdistelmä

  • nopeasti imeytyvät: makeutusaineet, fruktoosi, marjat, hedelmät

tyhjää energiaa

  • hyvin imeytyvät: viljat, peruna

tärkkelys

  • hitaasti imeytyvät: marjat, hedelmät, kasvikset, juurekset, hunaja, rypälesokeri, hedelmäsokeri

-          suositeltavia hiilihydraatteja:

kokojyväviljat, juurekset, kasvikset, vihannekset, marjat, hedelmät

 

OMEGAT

 

omega 6                                                                                            omega 3

B-vitamiini

linoleeni happo                                C-vitamiini                            alfalinoleenihappo

GLA                                                     sinkki                                     EPA

DGLA                                                  mangesium                           DPA

AA                                                       insuliini                                 DHA

 

solukalvot                                                                                         muisti

iho                                                                                                     aivot

muisti                                                                                                verenpaine

hormonit                                                                                          verisuonet

ehkäisee tulehduksia                                                                              ehkäisee nivelrikkoa ja tulehdusta

 

-          väärät rasvat aiheuttavat tulehduksia

-          syö näitä rasvoja:

  • kylmäpuristettua kasvisöljyä
  • voi, itse tehty kevytvoi
  • pähkinät, siemenet, avokado
  • kylmän veden kalat
  • maustamattomat hapanmaitotuotteet
  • juustot

-          syö näitä proteiineja:

  • soijavalmisteet

(huom! liiallisesti käytettynä voi saada liikaa estrogeeniä ja aih. syöpävaaran)

  • palkokasvit
  • pähkinät ja siemenet
  • kala
  • siipikarja
  • maustamattomat hapanmaitotuotteet: raejuusto, rahka

(raejuustosta aminohappoja)

 

VESI

-          65% ihmisestä, 99% koko molekyylistä

-          lämmönsäätelijä

-          kuona-aineiden poistuminen hikoillessa (natrium, kalium, kalsium)

kalsium -> lihas supistuu

magnesium -> lihas palautuu

-          ulostemassan, kuona-aineiden poistuminen

-          ph-tasapainon ylläpito

-          kuona-aineiden poisto virtsassa

-          aineiden tasapainon ylläpito

-          ravintoaineiden imeytyminen suolistossa

-          elimistöstä poistuu kalsium ja magnesium -> osteoporoosi

-          2 litraa/ d

 

Suojaravintoaineet: vitamiinit, hivenaineet, flavonoidit, antioksidantit

 

Urheiluravinteet

-          yli 15–vuotiaille (nuoremmat eivät tarvitse!)

-          jos tarvitsee energiaa nopeuttavaa -> lyhytketjuiset sakkaridit tai maltodekstriinit

è  pitkäketjuiset hiilarit: peruna, banaani, maissi, bataatti (sis. tärkkelystä)

useita annoksia päivän aikana

-          hiilihydraateissa energiaa 4 kcal / g

-          Proteiinit = rakennusaineet    -> aminohapoiksi -> valkuaisaineet

-          maitoherapohjaiset urheilujuomat

palautusjuomassa: maltodeksriiniä ja heraproteiinia ( yli 15v)

 

KÄYTÄ RAAKARUOKOSOKERIA!

 

 

 

 

Lisäenergia prosentteina päivää kohden:

-          hiilarit 60%

-          rasvaa 25%                 kestävyyslajeissa

-          proteiinia 15%

 

Ruoan valinta

-          kotimainen

-          mahd. vähän E-koodeja

-          ei saa käyttää: kovetetut/ osittain kovetetut rasvat -> transrasvoja

-          leivässä kuituja yli 8%

natriumin osuus pahempaa, sillä natrium pidättää nestettä elimistössä -> solut pidättävät solunestettä

 

Perusruoka-aineet:

-          viljavalmisteet, täysjyvät

-          pähkinät, siemenet, manteli

-          kasvikset

-          hedelmät, marjat (kotimaisia enemmän)

 

Täydennysruoka-aineet:

-          kala

-          siipikarja

-          riista

-          punainen kokoliha

-          maitotuotteet

-          kananmunat

-          ravintorasvat (kylmäpuristetut öljyt)

 

Valmistus:

-          rasvat eivät saa kiehua

-          höyrytys

-          haudutus

-          wokkaus

-          paistaminen ilman rasvaa

-          grillaus, friteeraus

 

Päivittäinen ruokailu

-          aamiainen 6.30–7.30

-          välipala 10

-          lounas 11–12

-          välipala 14

-          kevyt ruokailu 15–16

-          vahva iltapala 20–21

-          merisuolaa veitsenkärjellinen -> kaliumin, natriumin, magneesiumin ja kalisiumin tasapaino

-          Noni- mehu

= edistää maitohappojen poistumista

= edistää ravintoaineiden imeytymistä

-          D-vitamiinia 25 mikrogrammaa / d

-          omega 3  1000mg/d

puute altistaa tulehduksille

-          vahva monivitamiini-hivenainevalmiste

-          B-vitamiineja

-          kalsium- magnesiumsitraatti

-          spirulina