HAUHON SISU

Suunnistusjaosto

 

 Evohisulogo

 

Järjestäjä

Hauhon Sisu Ry / Suunnistusjaosto

Tilaisuus

Hiihtosuunnistuksen Suomenmestaruuskilpailut

Tapahtumapaikka

Hämeenlinna/Evo, Hämeen Ammattikorkeakoulu, Evon Kampus (Saarelantie 1
16970 Evo) ja lähialueet

Tapahtuma-aika

18.2.2023 klo 9:00-16:00 ja 19.2.2023 klo 9:00 - 16:00

Suunnitelman laatijan yhteystiedot

Pasi Lehtonen, 040-5636 943, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Suunnitelma toimitetaan poliisiviranomaiselle ja pelastusviranomaiselle:

Poliisiviranomaisen vastaanottomerkintä

Pelastusviranomaisen vastaanottomerkintä

SUUNNITELMAN SISÄLTÖ

 

 • Toiminnan kuvaus

Hiihtosuunnistuskilpailut Hämeenlinnan Evolla, Metsäopiston lähimaastoissa. Tapahtuman kilpailukeskus sijaitsee Evon kampuksella. Kilpailijoita odotetaan tapahtumaan lauantaina noin 450 ja sunnuntaina noin 350 henkilöä. Lisäksi paikalle saapuu kilpailijoiden huoltajia, kutsuvieraita ja muuta yleisöä noin 50 henkeä. Tapahtumaan järjestelyihin osallistuu noin 50 toimitsijaa molempina päivinä.

Tapahtuman osallistujat saapuvat paikalle pääosin henkilöautoilla, joita odotetaan saapuvan lauantaina noin 350 ja sunnuntaina noin 300. Paikalle saapuvat kilpailijat ja muut henkilöt ovat liikuntakyvyltään hyvää tasoa ja tottuneita suunnistuskilpailuiden kävijöitä. Tapahtumassa pääosassa on kilpailijoiden oma suunnistussuoritus ja siihen liittyvät huoltotoimet (pukeutuminen, peseytyminen, yms.)

Tapahtumassa ei tarjoilla alkoholia, eikä suunnistuskilpiluissa tyypillisesti esiinny päihtyneitä eikä järjestyshäiriöitä.

Kilpailun toteutuksesta on erilliset kilpailuohjeet, joissa annetaan kilpailuihin osallistuville ohjeita tapahtuman kulkuun. Kilpailuohjeet julkaistaan tapahtumaa edeltävällä viikolla ja ne ovat nähtävissä kilpailujen nettisivuilla, www.hauhonsisu.fi/suunnistus/sm-hiihtosuunnistus-2023, sekä kilpailujen ilmoitustaululla.

 • Tapahtuma-alue

Tapahtuma-alueena toimii Evon metsäopisto ja sen lähimaasto. Kampuksen sisätiloissa toimii järjestäjien kahvio sekä pukeutumis- ja saniteettitilat kilpailijoille. Maastossa liikkuvat vain kilpailijat kilpailusuorituksensa aikana. Tapahtuman seuranta tapahtuu maalialueella Kampuksen lähimaastossa. Tapahtuma-alueen kartta löytyy tämän suunnitelman liitteenä.

 

 • Turvallisuusorganisaatio

Kilpailuorganisaatio vastaa järjestyksen pidosta kilpailunjohtajan ohjeiden mukaan. Kilpailunjohtaja Mikko Lepistö, 040 5409 183. Tapahtumassa on paikalla yksi (1) kortillinen järjestyksenvalvoja. Pysäköintialueilla käytetään aiempaa kokemusta tehtävistä omaavia henkilöitä ja noudatetaan annettuja ohjeistuksia. Kilpailuorganisaation jäsenet ja muut paikalle saapuvat saatetaan tietoisiksi tästä pelastussuunnitelmasta sekä kilpailukeskuksen ensiapupisteen sijainnista.

 

 • Toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi

Kilpailijat opastetaan kilpailupaikalle kantatieltä 53 kilpailukutsun mukaisesti valtatiekäyttöön tarkoitetuilla riittävän suurilla opasteilla.

Pysäköintipaikat järjestetään Kampusalueen pysäköintipaikoille. Lauantaina saapuvien autojen määrä saattaa ylittää pysäköintipaikkojen kapasiteetin, jolloin autoja pysäköidään myös tien 14139 varteen siten, ettei niistä aiheudu estettä muulle liikenteelle. 

Paikalle saapuvat autot ohjataan pysäköintialueille opaste-kyltein, pysäköinnin ohjausta suoritetaan vain pysäköintiin varatuilla alueilla. Pysäköinninohjaajat käyttävät keltaista huomioliiviä. Ohjaajien vastuuhenkilönä toimii Vesa-Pekka Jalli, 0400 492 291. Pysäköinnistä vastaavat huolehtivat siitä, että väylät hälytysajoneuvojen pääsylle kisakeskukseen ovat avoimina. Kilpailukeskuksen rakenteista vastaava ryhmä vastaa, että ensiapu on selvästi merkitty. Yleisön poistumistiet hätä- ja vaaratilanteessa pidetään avoimina.

 

Tapahtuma-alue on laaja ja tapahtuman luonne sellainen, ettei yleisön määrää ole tarvetta rajoittaa. Osallistujien liikkumista ohjataan kilpailun kutsussa ja kilpailuohjeissa annettavilla ohjeilla, opasteilla sekä viitoituksilla. Tapahtuma-alueen sijaitessa haja-asutusalueella, liikenteestä eikä toiminnasta aiheutune juuri häiriötä tapahtuman vaikutusalueelle.

Myyntipisteessä ulkona, jossa paistetaan makkaraa kaasugrillillä, on ensisammutusvälineinä jauhesammutin ja palopeitto.

Sunnuntain viestikilpailussa kilpailijat joutuvat ylittämään yleisen tien (14139). Tielle on haettu kyseiseen kohtaan tilapäistä sulkua ja kilpailijoiden tienylitystä tullaan valvomaan järjestäjien toimesta. 

 • Toimintaohjeet onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa

Tapahtuma-alueella oleskeleville annettavat ohjeet löytyvät kilpailuohjeesta ja tästä pelastussuunnitelmasta. Ohjeita toistetaan kenttäkuulutuksessa tarpeen mukaan.

Sairaskohtausten ja tapaturmien varalta on kilpailukeskuksessa ensiapupiste, jossa päivystää Hauhon SPR:n ensiapuryhmä, jonka toimintaa johtaa Minna Hiiri, 050 3479 504.

 • Maastossa loukkaantuneen kuljettamiseen varataan moottorikelkka ja ahkio sekä kilpailualueen tunteva kuljettaja ja ensiapuvälineitä
 • Jos maastossa loukkaantunut kilpailija tarvitsee apua, kanssakilpailija on kilpailusääntöjen mukaan velvollinen auttamaan ja toimittamaan avunpyynnön lähimmälle ensiapupaikalle
 • kilpailukeskuksen EA-pisteellä on defibrillaattori
 • sairasauto hälytetään hätänumerosta 112
 • lähin sairasauto on Tuulosessa, ajoaika tapahtumapaikalle noin 15 minuuttia.

Muissa onnettomuustilanteissa hälytys hätänumerosta 112

Mahdollisissa rikos ja ilkivaltatilanteissa hälytykset hätänumerosta 112

Kilpailijan eksyminen on epätodennäköistä, mutta kanssakilpailijat ovat tarvittaessa suunnistuksen lajisääntöjen perusteella velvoitettuja osallistumaan kadonneiden etsintään järjestäjän ohjeiden mukaisesti. Tarvittaessa etsintää johtaa poliisi.

 

 • Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa 3.2.2023 Pasi Lehtonen

 

Tapahtuma-alueen kartat:

Tapahtuma-alue, opasteet, pysäköintialueet ja kilpailukeskuksen sijainti

Yhteistyössä SM-hiihtosuunnistus 2023