HAUHON SISU

Suunnistusjaosto

 

Kilpailuohjeet

SM-Yö 2018 kilpailuohjeet

 

SM yö logo

Kilpailuohjeet

SM-yösuunnistus Tuuloksessa 22.9.2018

Perjantaina 21.9.2018 H21-sarjan karsintakilpailu, lauantaina 22.9.2018 loppukilpailut

 

Julkaistu 18.9.2018

Lisäykset:

21.9.2018

Kohta Lähtökuljetus: ”Lähtökuljetuksen lähtöaika on 20:20. Lähtökuljetuksen hoitava auto odottaa kuljetuksen päätepysäkillä 21:15 asti, jonka jälkeen auto siirtyy etämaaliin.”

Kohta GPS-seuranta: "Seurattavat kilpailijat: H21A-finaali kaikki, D21 numerot 91-122. GPS-seurantanäyttö käynnistyy kisakeskuksessa ja internetissä viimeisten lähtiessä matkaan noin klo 23:00. GPS seurannan nettiosoite: www.gpsseuranta.net"

Kohta Maali: "Perjantaina maali suljetaan kello 22:00 ja lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 01:30."

20.9.2018

Kohta Hajonta: Tarkennus, "Koska H21 A-finaalissa on käytössä 3 minuutin lähtöväli, huomioikaa, että parittoman tai parillisen hajonnan, kartan ja rastimääritteen määrittää lähtönumero, ei lähtöminuutti." D21-sarjassa käytössä 2 minuutin lähtöväli.

 

 

Säännöt ja ohjeet

Kilpailussa noudatetaan IOF sekä SSL:n kilpailusääntöjä ja SM-kilpailuista 2018 annettuja erillisohjeita sekä näitä järjestäjän antamia kilpailuohjeita. Jokainen kilpailija kilpailee omalla vastuullaan.

 

Vastuuhenkilöt

Kilpailun johtaja:            Pasi Lehtonen, 040 5636 943, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pääratamestari:             Mikko Lepistö, 040 5409 183, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tiedotus:                        Jaakko Liukkala, 040 4566 701, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lehdistö:                        Pentti Talikainen, 040 8654 934, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tulospalvelu:                  Lasse Lepistö, 040 7411 221, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pysäköinti:                     Heikki Tennilä, 040 5261 457

Lähdöt:                          Jussi Lempinen, 044 0606 761

Maali:                             Roope Amper, 045 1372 350

Kutsuvierasisännät:       Petri Rolig, 050 5774 245 ja Pekka Liukkala, 050 5619 528

Ravintola:                       Kirsi Lehtonen, 040 5124 377

Kuulutus:                        Arttu Koskinen, 0400 823 572

Ensiapu:                         Hauhon SPR, Minna Hiiri, 050 3479 504

 

Valvojat

SSL:n valvoja (TA)         Ari Pekka Salonen, 040 5806 678, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ratavalvoja                    Timo Salonen, 0400 848 948, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Tuomarineuvosto

Puheenjohtaja                Mikko Mannonen, Turun Suunnistajat

Jäsenet                          Seppo Keltamäki, Joutsenon Kullervo

                                       Harri Lehtimäki, Hämeenlinnan Tarmo

 

Karsinta ja finaalit

Perjantaina 21.9. on karsintakilpailu sarjassa H21 ja lauantaina 22.9. kaikkien sarjojen loppukilpailut sekä sarjan H21 B-finaalit

 

Opastus

Opastus valtatieltä 12 Tuuloksen kohdalta. Kilpailukeskuksena toimii Tuuloksen koulu. Navigointiosoite: Suolijärventie 15 14820 Tuulos. Opasteet ovat paikoillaan perjantaina 21.9. ja lauantaina 22.9. klo 17.00 alkaen. Pyydämme huomioimaan, että Valtatielle 12 on kilpailupaikan läheisyyteen myönnetty tapahtuman ajaksi tilapäinen nopeusrajoitus 60 km/h.

 

Pysäköinti

Autojen pysäköinti tapahtuu järjestäjän opastein osoittamille pysäköintialueille. Lahden suunnasta saapuvat ohjataan valtatie 12:n pohjoispuolelle koulun läheisyydessä sijaitseville pelloille. Tampereen suunnasta saapuvat ohjataan Valtatie 12:n eteläpuolella olevalle kentälle ja sen viereiselle peltoalueelle. Valtatie 12:n eteläpuolen pysäköintialueilta kilpailukeskukseen kuljetaan alikulkutunnelin kautta, valtatietä ei saa ylittää. Paikoitusmaksu lauantaina 5 €, pysäköintilippuja myydään kilpailukeskuksen infosta ja kahviosta.

Asuntoautojen ja –vaunujen pysäköintiin seurataan yleisiä pysäköinnin opasteita. Pysäköinninohjaajat opastavat oikealle paikalle.

Saapuvista linja-autoista pyydämme ennakkoilmoitusta osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Ohjeet linja-auton purkupaikasta ja pysäköinnistä toimitetaan paluupostina.

 

Kilpailukeskus

Kilpailukeskus sijaitsee Tuuloksen koululla. Käytössä on sisätiloja sekä koululta, erillisestä liikuntasalista ja Tuuloksen Pirtiltä.

Perjantain karsintakilpailussa miesten pukeutuminen ja peseytyminen tapahtuvat liikuntasalin tiloissa.

Lauantain finaaleissa liikuntasalin pukeutumis- ja pesutilat ovat naisten käytössä ja miesten pukeutuminen ja pesu tapahtuvat läheisellä (200 m) Tuuloksen Pirtillä. Pirtillä on käytössä lämmin sisätila pukeutumiseen ja suihkut lämpimällä vedellä ulkona.

Kilpailukeskuksessa sekä lähtöpaikoilla on WC:t. Kilpailukeskuksen WC:t sijaitsevat useammassa eri paikassa, jotka on esitetty kilpailukeskuksen kartassa. Lähtöpaikkojen WC:t sijaitsevat lähtöpaikkojen läheisyydessä.

Kilpailukeskuksen kahvio sijaitsee koulun sisätiloissa ja makkarakioski ulkona.

Jätäthän suunnistusjalkineet aina ulos, sisätiloissa suunnistusjalkineilla liikkuminen on ehdottomasti kielletty.

Muut kilpailukeskuksen toiminnot on esitetty kilpailukeskuksen kartassa ja löytyvät keskuksesta opaspaalun avustuksella. Opaspaalu sijaitsee koulun sisäpihalla.

 

Info

Info sijaitsee liikuntasali-rakennuksessa, heti pääoven jälkeen oikealla.

 

Lähtöajat

Lähtöluettelot julkaistaan kilpailun nettisivuilla keskiviikkona 19.9.2018 klo 20:00 ja ovat esillä kilpailukeskuksen tulostaululla. Lähtöluettelo muodostetaan SSL:n ohjeiden mukaisesti.

 

Emit

Kaikki sarjat käyttävät Emit-leimausjärjestelmää. Tarkistusliuskat ovat saatavilla lähtöpaikoilla.

Tarkista Emit-numerosi lähtöluettelosta. Jos numero on väärä, ilmoita siitä etukäteen tulospalveluumme, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Kilpailupäivinä emit-muutokset ilmoitetaan infoon, muutoksen hinta on 5 €.

Tarkista myös korttisi toimivuus mallirastin yhteydessä olevassa tarkistuspisteessä. Jos korttisi ei toimi, voit vuokrata infosta tilalle kortin. Emit-numeroa ei tarkisteta lähtöpaikoilla. Väärällä emit-numerolla juossut kilpailija hylätään.

Niille kilpailijoille, joiden Emit-numeroa ei ole ilmoitettu ilmoittautumisen yhteydessä, on varattu vuokrakortit. Kortin saa infosta, vuokra on 6 €. Vuokrakortti on palautettava infoon kilpailun jälkeen. Kadonneesta kortista peritään 100 €.

 

Kilpailunumerot

Kaikki kilpailijat käyttävät kilpailunumeroa sekä perjantain karsinnassa että lauantain finaalissa. Kilpailunumerot ovat saatavilla kilpailukeskuksessa lähtöluetteloiden luona tulostaululla. Järjestäjä suosittelee käyttämään omia hakaneuloja, mutta ei jätä pulaan ja tarjoaa hakaneuloja numeroiden jakopaikalla kotiin unohtuneiden tilalle. Kilpailunumeroita ei kerätä pois kilpailun jälkeen.

H21 sarjan A-finaaliin selviytyneet saavat lauantaina uudet numerot samasta paikasta kuin perjantaina. H21 B-finaaleissa juostaan karsinnan numeroilla.

 

GPS-seuranta

Kilpailussa käytetään GPS-seurantaa sarjoissa H21 A-finaali ja D21. Miesten sarjassa GPS-seurattavana kaikki ja naisten sarjassa erikseen ilmoitettavat urheilijat. Seurattavat suunnistajat ilmoitetaan ilmoitustaululla ja kilpailun www-sivulla keskiviikkona 19.9.2018 lähtöaikojen julkaisun jälkeen. Seurantalaitteen käyttö on pakollista seurantaan valituille kilpailijoille.

Seurattavat kilpailijat: H21A-finaali kaikki, D21 numerot 91-122

Kilpailijat noutavat itse GPS-liivin kilpailukeskuksen infosta. Liiviä voi pitää paidan päällä tai alla, ei kuitenkaan akkuliivin alla. GPS-seurantalaitteen saa lähtöpaikalta GPS-jakoteltasta.

Suorituksen jälkeen kilpailijat palauttavat GPS-seurantalaitteen ja GPS-liivin kilpailukeskuksen infoon. Palauttamatta jätetystä seurantalaitteesta peritään 500 € maksu.

GPS-seurantanäyttö käynnistyy kisakeskuksessa ja internetissä viimeisten lähtiessä matkaan noin klo 23:00.

GPS seurannan nettiosoite: www.gpsseuranta.net

 

Maasto

Maasto on osaltaan hyvin vauhdikasta kangasmaastoa. Kulkukelpoisuus ja maastopohja alueella on pääosin hyvä, suppa-alueilla pienipiirteisyys ja korkeuserot lisäävät vaativuutta. Alueella on jonkin verran polkuja ja maastoa halkoo ja rajaa useampi metsäautotie. Katso erillinen ratamestarin lausunto.

 

Kartta

Mittakaava on H/D 50-85 sarjoissa 1:7 500, koko A3 (30cm*42cm) ja muilla 1:10 000, koko A3+ (32 cm*45 cm). Käyräväli 5 m, offsetpainettu 9/2018. Kartta muovisuojuksessa, muovin suu on saumattu kiinni. Kartoitus Jussi Silvennoinen 2017/2018.

Kaikki kilpailijat palauttavat karttansa maalissa pusseihin perjantaina ja viimeiseen lähtöön saakka (noin 23:30) lauantaina. Perjantain karsinnan kartat palautetaan pusseihin sarjoittain. Lauantaina palautus tapahtuu pusseihin seuroittain. Etämaalin kartat kerätään etämaalissa.

Kartat palautetaan kilpailijoille seuroittain karttapussitelineiltä kuulutuksen ohjeiden mukaan lauantaina noin klo 23:30 alkaen. Karsinnan ja etämaalin kartat palautetaan samassa yhteydessä karttapussitelineeltä samoista pusseista joihin ne on aikanaan laitettu.

 

Hajonta

Sarjoissa H21 A-finaali ja D21 on käytössä salmiakki-hajonta. Parittomille ja parillisille numeroille on omat karttansa ja rastimääritteensä.

Parittoman kilpailunumeron omaavat kilpailijat ottavat rastimääritteen ja kartan ”pariton”.

Parillisen kilpailunumeron omaavat kilpailijat ottavat rastimääritteen ja kartan ”parillinen”

Muistakaa ottaa lähtönumeronne mukaiset. Olkaa huolellisia että kierrätte rastit rastinumeroiden mukaisessa järjestyksessä.

Koska H21 A-finaalissa on käytössä 3 minuutin lähtöväli, huomioikaa, että parittoman tai parillisen hajonnan, kartan ja rastimääritteen määrittää lähtönumero, ei lähtöminuutti.

 

Rastimääritteet

Karttoihin on painettu rastinmääritteet. Irralliset rastinmääritteet ovat saatavana lähtökarsinassa. Kiinnitystarvikkeita ei ole tarjolla. Kilpailukartoissa on merkittynä rastin koodi rastin järjestysnumeron perässä.

 

Lähdöt ja lähtökynnys

H21-sarjan karsinta alkaa perjantaina 21.9. klo 20.30. Karsinnan lähtöön matkaa n. 2,5 km.

Loppukilpailujen lähdöt alkavat lauantaina 22.9.2018.klo 20.30. Lauantaina käytetään kahta eri lähtöä (Lähtö 1 (H/D 15 – 45) ja Lähtö 2 (H/D 50 – 85)), jotka sijaitsevat samassa paikassa, lähekkäin. Lähtöihin on matkaa 2,6 km.

Kilpailussa ei käytetä lähtökynnystä.

Lähtöihin kuljetaan kilpailukeskuksesta valtatien alittavan tunnelin kautta. Opastukset lähtöpaikoille alkavat tunnelista.

Lähdöistä on sekä perjantaina että lauantaina varustekuljetus. Varusteet kuljetetaan kilpailukeskukseen, liikuntasalin läheisyyteen. (katso kilpailukeskuksen kartta). Varustekuljetus toteutetaan siten, että kilpailija käyttää omaa pussia, kassia tai reppua. Kilpailija jättää oman pussinsa lähtöpaikalla olevaan kärryyn. Varustekuljetus lähtee lähdöstä puolen tunnin välein, klo 21:00 alkaen. Lähtöpaikalla kärryssä on kyltti, joka ilmoittaa kyseisen kuljetuksen lähtöajan. Kilpailukeskuksessa varustepussit ryhmitellään samaisten kylttien mukaan.

Lähtöihin on viitoitus valkoisella yhtenäisellä siimarinauhalla. Viitoitus on koko matkan hyväkulkuista metsäpolkua ja osin metsätietä. Matkan varrella on etäisyyskylttejä. Varaa aikaa ja mahdollisesti pieni erillinen lamppu, jonka laitat varustepussiin.

Lähtöpaikkojen läheisyydessä on WC:t ja lähdöissä on tarjolla juomavettä.

Lähtöviitoituksen varrella, lähellä lähtöpaikkoja, on molempina päivinä mallirasti metsän siimeksessä, jonka kohdalla voit aistia rastinoton tunnelmaa ja rastilippukepissä olevan heijastimen näkyvyyttä.

 

Lähtökuljetus

Sarjoissa D80 ja H85 järjestetään lähtökuljetus. Lähtökuljetus lähtee kilpailukeskuksesta, matka kestää noin 15 minuuttia ja kuljetuksen päätepysäkiltä on matkaa lähtöön metsätietä pitkin noin 500 metriä. Lähtökuljetus lähtee kilpailukeskuksesta liikuntasalin länsipäädystä samasta paikasta, jonne lähdöstä kuljetettavat varustepussit palautetaan (Suunnistajan Kaupan takaa).

Lähtökuljetuksen lähtöaika on 20:20.

Lähtökuljetuksen hoitava auto odottaa kuljetuksen päätepysäkillä 21:15 asti, jonka jälkeen auto siirtyy etämaaliin.

Lähtökuljetuksella lähtöön siirtyvät voivat jättää varusteensa omaan pussiin, kassiin tai reppuun pakattuina lähtöpaikan varustekuljetukseen tai lähtökuljetusta operoivaan autoon, joka siirtyy lähtökuljetukset hoidettuaan etämaaliin. Lähtöpaikan varustekuljetukseen jätetyt varustepussit löytyvät kilpailukeskuksesta.

 

Toiminta lähdössä

5 minuuttia ennen lähtöaikaa:           Kilpailija kutsutaan sisään (lähtöaika huudetaan)

4 minuuttia ennen lähtöaikaa:           Kilpailija siirtyy 0-leimaukseen

3 minuuttia ennen lähtöaikaa:           Kilpailija siirtyy rastimääritteille

2 minuuttia ennen lähtöaikaa:           Kilpailija siirtyy mallikartoille

1 minuutti ennen lähtöaikaa:             Kilpailija siirtyy kartoille

Lähtöaika                                          Kilpailija saa lähteä

 

Myöhästyneet ilmoittautuvat erilliselle lähtötoimitsijalle ”myöhästyneet” kyltin luona.

 

Ratapituudet, rastit, lähdöt ja kartta

Sarja Matka Rasteja Lähtöpaikka Kartta
H21K1 7,1 13 Karsinta 1:10 000 / A3+
H21K2 7,0 13 Karsinta 1:10 000 / A3+
H21K3 6,8 10 Karsinta 1:10 000 / A3+
H21K4 6,9 11 Karsinta 1:10 000 / A3+
H21K5 7,0 12 Karsinta 1:10 000 / A3+
         
H21 11,6 21 1 1:10 000 / A3+
H20 7,8 12 1 1:10 000 / A3+
H18 7,0 12 1 1:10 000 / A3+
H16 5,4 10 1 1:10 000 / A3+
H15 4,5 7 1 1:10 000 / A3+
H35 8,3 14 1 1:10 000 / A3+
H40 7,7 14 1 1:10 000 / A3+
H45 7,2 10 1 1:10 000 / A3+
H50 6,5 12 2 1:7 500 / A3
H55 6,0 11 2 1:7 500 / A3
H60 5,1 9 2 1:7 500 / A3
H65 4,5 10 2 1:7 500 / A3
H70 4,3 9 2 1:7 500 / A3
H75 3,5 8 2 1:7 500 / A3
H80 2,7 7 2 1:7 500 / A3
H85 1,9 6 2 1:7 500 / A3
         
H21B1 8,3 15 1 1:10 000 / A3+
H21B2 8,3 15 1 1:10 000 / A3+
         
D21 7,5 15 1 1:10 000 / A3+
D20 5,4 10 1 1:10 000 / A3+
D18 5,4 8 1 1:10 000 / A3+
D16 4,5 9 1 1:10 000 / A3+
D15 3,5 8 1 1:10 000 / A3+
D35 5,4 10 1 1:10 000 / A3+
D40 5,5 10 1 1:10 000 / A3+
D45 5,5 10 1 1:10 000 / A3+
D50 4,3 9 2 1:7 500 / A3
D55 4,3 9 2 1:7 500 / A3
D60 3,0 7 2 1:7 500 / A3
D65 3,0 7 2 1:7 500 / A3
D70 2,5 7 2 1:7 500 / A3
D75 2,5 7 2 1:7 500 / A3
D80 1,9 6 2 1:7 500 / A3

 

Suunnistusjalkineet

Kilpailussa ei saa käyttää suunnistuspiikkareita. Jätäthän suunnistusjalkineet aina ulos, sisätiloissa suunnistusjalkineilla liikkuminen on ehdottomasti kielletty.

 

Rastit ja mallirasti

Rasteilla on rastilippu leimasin ja heijastin.

Kilpailukeskuksessa opaspaalun läheisyydessä on mallirasti ja Emit-tarkistusleimasin. Tarkista korttisi toimivuus. Myös lähtöviitoituksen varrella, lähellä lähtöpaikkoja, sijaitsee molempina päivinä mallirasti, jonka tarkoitus on havainnollistaa rastin havaittavuutta pimeässä maastossa.

Online-rasteja on käytössä kaikilla radoilla.

 

Juomapaikka

Maastossa on lauantaina juomapaikka, joka on merkitty karttaan H21A ja D21-sarjoissa. Juomana on tarjolla vettä.

 

Kielletyt alueet

Kisa-alueella on piha-alueiden lisäksi karttaan merkittyinä ja kartan merkinnän mukaisesti maaston mahdollisesti rajattuina kiellettyjä alueita. Yösuunnistuksen luonteesta johtuen, ole tarkkana, että havaitset kielletyn alueen merkinnät oikein sekä kartalta että maastossa.

 

Ensiapu

Kilpailukeskuksessa on ensiapupiste, jossa päivystää Hauhon SPR:n ensiapuryhmä. Ensiapupiste sijaitsee koulun tiloissa, on merkittynä kilpailukeskuksen karttaan ja opaste löytyy myös opaspaalulta. Kilpailukeskuksen EA-pisteestä löytyy myös defibrillaattori.

Lauantain maastossa on myös kilpailukarttaan merkitty ensiapupaikka. Lisäksi lähtöpaikoilta löytyy ensiapupakkaus. Jos maastossa loukkaantunut kilpailija tarvitsee apua, kanssakilpailija on velvollinen auttamaan ja toimittamaan avunpyynnön lähimmälle ensiapupaikalle.

 

Maali ja keskeyttäneet

Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin, jossa tehdään online-maalileimaus ja sen jälkeen leimantarkistus. Keskeyttäneet ilmoittautuvat maalissa ja tekevät maalileimauksen. Mahdollisissa loukkaantumistapauksissa tulee ilmoittaa keskeytyksestä maalihenkilöstölle.

Sarjoissa D80 ja H85 on käytössä etämaali, joka sijaitsee noin 1,2 kilometrin päässä kilpailukeskuksesta. Etämaaliin on viitoitus näiden sarjojen viimeiseltä rastilta. Kilpailija leimaa etämaalissa maalileimauksen, jonka jälkeen luovuttaa emit-korttinsa ja kilpailukarttansa etämaalin toimitsijalle. Toimitsijalta kilpailija saa uuden kartan, jonka avulla kilpailija siirtyy karttaan merkittyä reittiä kilpailukeskukseen. Reitti kulkee hyväkulkuista metsäpolkua ja tietä pitkin. Reittiä ei ole viitoitettu koko matkalta, mutta risteyksissä on viitoitusta. Etämaaliin tulevien kilpailijoiden Emit-kortit kuljetetaan kilpailukeskukseen ja puretaan tuloslaskentaan järjestäjien toimesta. Kilpailija noutaa korttinsa kilpailukeskuksessa tuloslaskennasta itkumuurilta.

Perjantaina maali suljetaan kello 22:00 ja lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 01:30.

 

Itkumuuri

Kilpailun tuloksiin liittyvät epäselvyydet selvitetään itkumuurilla, joka sijaitsee maalin jälkeen oikealla koulun eteistilassa. Etämaaliin saapuneet kilpailijat noutavat kilpailukorttinsa itkumuurilta.

 

Tulokset

Tulokset tulevat tulostaululle sitä mukaan kuin ne valmistuvat. Kilpailun Online-tulokset löytyvät valikon linkistä kisan nettisivuilta. Tulokset ja väliajat ovat nähtävissä kisan nettisivuilla karsinnan ja finaalien jälkeen.

 

Palkinnot

SM-kilpailujen tulosten kolme parasta palkitaan mitalilla ja Suomenmestarit muistopalkinnolla. Lisäksi sarjojen H/D15-21 sijoille 4-10 sijoittuneet sekä sarjojen H/D35-70 sijoille 4-6 sijoittuneet palkitaan plaketein. Palkinnot jaetaan liikuntasalissa myöhemmin tulostaululla ilmoitettavan aikataulun mukaisesti. Palkintojenjaon alkamisesta ja edistymisestä ilmoitetaan tarkemmin kuulutuksella. H21B-sarjojen voittajat voivat noutaa palkintonsa infosta tulosten valmistuttua.

 

Löytötavarat

Löytötavaroita voi tiedustella infosta ja kilpailun jälkeen kilpailunjohtajalta, 040 5636943, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Reipasta kilpailumieltä!

Hauhon Sisun suunnistajat