HAUHON SISU

Suunnistusjaosto

 

Pelastussuunnitelma SM-Yö 2018

SM yö logo

Pelastussuunnitelma

SM-yösuunnistus Tuuloksessa 22.9.2018

Perjantaina 21.9.2018 H21-sarjan karsintakilpailu, lauantaina 22.9.2018 loppukilpailut

 

TAPAHTUMAN TURVALLISUUS- JA PELASTUSSUUNNITELMA

Järjestäjä
Hauhon Sisu Ry / Suunnistusjaosto

Tilaisuus
Yösuunnistuksen Suomenmestaruuskilpailut

Tapahtumapaikka
Hämeenlinna/Tuulos, Tuuloksen koulu (Suolijärventie 15 14820 Tuulos) ja lähialueet

Tapahtuma-aika
21.9.2018 klo 19:00-24:00 ja 22.9.2018 klo 18:00 - 23.9.2018 klo 01:30

Suunnitelman laatijan yhteystiedot
Pasi Lehtonen, 040-5636 943, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suunnitelma toimitetaan poliisiviranomaiselle ja pelastusviranomaiselle:

Poliisiviranomaisen vastaanottomerkintä
Pelastusviranomaisen vastaanottomerkintä

SUUNNITELMAN SISÄLTÖ

1. Toiminnan kuvaus
Yösuunnistuskilpailut Hämeenlinnan Tuuloksessa, Poutunkankaan maastoissa. Tapahtuman kilpailukeskus sijaitsee Tuuloksen koululla. Kilpailijoita odotetaan tapahtumaan perjantaina noin 150 ja lauantaina noin 1 500 henkilöä. Lisäksi paikalle saapuu kilpailijoiden huoltajia, kutsuvieraita ja muuta yleisöä noin 150-300 henkeä. Tapahtumaan järjestelyihin osallistuu noin 100 toimitsijaa molempina päivinä.
Tapahtuman osallistujat saapuvat paikalle pääosin henkilöautoilla, joita odotetaan saapuvan perjantaina noin 100-200 ja noin launtaina 700-800.. Paikalle saapuvat kilpailijat ja muut henkilöt ovat liikuntakyvyltään hyvää tasoa ja tottuneita suunnistuskilpailuiden kävijöitä. Tapahtumassa pääosassa on kilpailijoiden oma suunnistussuoritus ja siihen liittyvät huoltotoimet (pukeutuminen, peseytyminen, yms.)
Tapahtumassa ei tarjoilla alkoholia, eikä suunnistuskilpiluissa tyypillisesti esiinny päihtyneitä eikä järjestyshäiriöitä.
Kilpailun toteutuksesta on erilliset kilpailuohjeet, joissa annetaan ohjeita tapahtuman kulkuun. Kilpailuohjeet ovat tämän suunnitelman liitteenä (Liite A).

2. Tapahtuma-alue
Tapahtuma-alueena toimii Poutunkankaan metsämaasto ja Tuuloksen koulun lähimaasto, koulun pihapiiri ja osa sisätiloista, erillinen liikuntasali sekä Tuuloksen Pirtti. Maastossa liikkuvat vain kilpailijat kilpailusuorituksensa aikana. Tapahtuman seuranta tapahtuu maalialueella koulun pihapiirissä ja huoltotoimet liikuntasalin ja Tuuloksen Pirtin tiloissa. Tapahtuma-alueen kartta löytyy tämän suunnitelman liitteenä.

3. Turvallisuusorganisaatio
Kilpailuorganisaatio vastaa järjestyksen pidosta kilpailunjohtajan ohjeiden mukaan. Tapahtumassa on paikalla viisi (5) kortillista järjestyksenvalvojaa. Pysäköintialueilla käytetään aiempaa kokemusta tehtävistä omaavia henkilöitä ja noudatetaan annettuja ohjeistuksia. Kilpailuorganisaation jäsenet ja muut paikalle saapuvat saatetaan tietoisiksi tästä pelastussuunnitelmasta sekä kilpailukeskuksen ensiapupisteen sijainnista.


4. Toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi
Kilpailijat opastetaan kilpailupaikalle kilpailukutsun mukaisesti valtatiekäyttöön tarkoitetuilla riittävän suurilla opasteilla. Valtatielle 12 on kilpailupaikan läheisyyteen myönnetty tapahtuman ajaksi tilapäinen nopeusrajoitus 60 km/h. Nopeusrajoitusta käytetään vain tarvittava aika.
Pysäköintipaikat järjestetään siten, että valtatieltä käännytään ensisijaisesti aina oikealle. Tampereen suunnasta saapuvat ohjataan Valtatie 12:n eteläpuolella olevalle ns. Pirtin urheilukentälle ja sen viereiselle peltoalueelle. Lahden suunnasta saapuvat ohjataan valtatie 12:n pohjoispuolelle koulun läheisyydessä sijaitseville pelloille. Valtatie 12:n eteläpuolen pysäköintialueilta kilpailijat ohjataan kilpailukeskukseen alikulkutunnelin kautta.
Paikalle saapuvat autot ohjataan pysäköintialueille opaste-kyltein, pysäköinnin ohjausta suoritetaan vain pysäköintiin varatuilla alueilla. Pysäköinninohjaajat käyttävät keltaista huomioliiviä. Ohjaajien vastuuhenkilönä toimii Heikki Tennilä, 040 5261 457. Pysäköinnistä vastaavat huolehtivat siitä, että väylät hälytysajoneuvojen pääsylle kisakeskukseen ovat avoimina. Kilpailukeskuksen rakenteista vastaava ryhmä vastaa, että ensiapu on selvästi merkitty. Yleisön poistumistiet hätä- ja vaaratilanteessa pidetään avoimina.
Tapahtuma-alue on laaja ja tapahtuman luonne sellainen, ettei yleisön määrää ole tarvetta rajoittaa. Osallistujien liikkumista ohjataan kilpailun kutsussa ja kilpailuohjeissa annettavilla ohjeilla, opasteilla sekä viitoituksilla. Tapahtuma-alueen sijaitessa valtatie 12:n molemmin puolin, ohjataan tapahtuman kevyt liikenne valtatien alittavaan tunneliin.
Myyntipisteissä, joissa on nestekaasukeitin, on ensisammutusvälineinä jauhesammutin ja palopeitto.

5. Toimintaohjeet onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa
Tapahtuma-alueella oleskeleville annettavat ohjeet löytyvät kilpailuohjeesta ja tästä pelastussuunnitelmasta. Ohjeita toistetaan kenttäkuulutuksessa tarpeen mukaan.
Sairaskohtausten ja tapaturmien varalta on kilpailukeskuksessa ensiapupiste, jossa päivystää Hauhon SPR:n ensiapuryhmä, jonka toimintaa johtaa Minna Hiiri, 050 3479 504.
- lauantain kilpailussa EA-piste perustetaan myös maastoon ja se on merkittynä kilpailijoiden karttoihin
- maastossa loukkaantuneen kuljettamiseen varattu mönkijä sekä kilpailualueen tunteva kuljettaja ja ensiapuvälineitä
- Jos maastossa loukkaantunut kilpailija tarvitsee apua, kanssakilpailija on velvollinen auttamaan ja toimittamaan avunpyynnön lähimmälle ensiapupaikalle
- kilpailukeskuksen EA-pisteellä on defibrillaattori
- sairasauto hälytetään hätänumerosta 112
- lähin sairasauto on Tuulosessa, ajoaika tapahtumapaikalle noin 5 minuuttia.

Muissa onnettomuustilanteissa hälytys hätänumerosta 112
Mahdollisissa rikos ja ilkivaltatilanteissa hälytykset hätänumerosta 112

Kilpailijan eksyminen on epätodennäköistä, mutta kanssakilpailijat ovat tarvittaessa suunnistuksen lajisääntöjen perusteella velvoitettuja osallistumaan kadonneiden etsintään järjestäjän ohjeiden mukaisesti. Tarvittaessa etsintää johtaa poliisi.

6. Päiväys ja allekirjoitus

 

Hämeenlinnassa 30.8.2018 Pasi Lehtonen

Tapahtuma-alueen kartat:

Opasteet ja pysäköintialueet

Nopeusrajoitus ja opasteet SM Yö 2018 600 39

 

 

 

Yhteistyössä SM-yö